kunstenaar uitgelicht

Kees Vlietman (1944) is een echte buitenschilder. De natuur is voor hem een onderwerp waarop hij eindeloos kan voortborduren. Het is een een wereld met een oneindige rijkdom aan constructies en kleuren. “Maar dat is niet het enige” zegt Vlietman, “want ook op verschillende tijdstippen van de dag en per seizoen is de natuur telkens weer anders”. Het liefst schildert hij buiten ‘en plein air’ in Frankrijk, maar ook in Nederland aan de Noordzeekust. Daar maakt hij schetsen en aquarellen die hij gebruikt om er in zijn atelier in Amsterdam schilderijen van te maken. Hij probeert de spanning van het landschap weer te geven door gebruik van primaire kleuren of door bepaalde accenten uit het landschap weer te geven. De laatste tijd schildert hij ook figuurtjes in het landschap. Daarmee bendrukt hij niet alleen de immense leegheid van de ruimte, maar laat hij ook een verlangen naar verlatenheid en schaarse stilte voelen.

Kees Vlietman aan het werk https://youtu.be/p89IJ7AEM2I

Naast schilderijen maakt Vlietman ook zogenaamde ‘Kijkkastjes’. Voorwerpen die hij op het strand of in verlaten gebouwen vindt, plaatst hij in beschilderde wijnkistjes of andere voorwerpen die zich er voor lenen. “Het maken” vertelt Kees, “ is vaak eindeloos componeren. Het is de kunst van het weglaten, een droomwereld creëren met zo min mogelijk toevoegingen. De inhoud moet spanning oproepen, soms voeg ik een figuurtje toe, gemaakt van een lege tube verf, geplaatst in een vreemde omgeving”.

Bij  ons in de Kunstuitleen hebben we een verscheidenheid  aan kunstwerken van Kees Vlietman : schilderijen,  kijkkastjes en poppetjes.